Kategorije
Autori

Katja Grcić

Katja Grcić (Split, 1982.) književnica je, prevoditeljica i dramaturginja. Piše poeziju, eseje, kratku prozu i dramske tekstove. Diplomirala je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru, a pohađala je i bečki Centar za znanost o prevođenju. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završila je MA studij Kazališne dramaturgije.

Aktivna je i kao kritičarka, a bavi se i znanstvenim radom. 2019. za svoj dramski tekst Strah tijela od poda osvojila je Nagradu Marin Držić. Istoimeni tekst osvojio je 2020. i nagradu portala drame.hr na natječaju za financiranje dramskih prijevoda, te potporu produkcijske kuće Wolfgang & Dolly za adaptaciju u filmski scenarij. S dramskim tekstom Crvenmarica je 2021. osvojila nagradu portala drame.hr za prijevod, a iste godine je dobila i potporu Zora Dirnbach za svoj scenaristički rad. S proznim i pjesničkim radovima bila je u užem izboru nagrada Sedmica (2017.) i Drago Gervais (2021.). Njezin dramski monolog Proljeće naše zlovolje postavljen je 2020. u sklopu projekta MONOVID-19 u Zagrebačkom kazalištu mladih u režiji Anice Tomić.

U izdanju Meandarmedia objavila je dvije zbirke poezije – Nosive konstrukcije (2015.) i Ljeto / Summer (2017.), te hibridni dramsko-prozni tekst Pisma Ziti (2020.). Živi i radi u Zagrebu.

 

Katja Grcić
(Autor fotografije: Nikola Radovani)