Kategorije
Autori

Sanja Baković

Sanja Baković rođena je u Splitu 1976. godine. Odrasla je u Bolu na Braču. Živi i radi u Zagrebu. Po zanimanju je novinarka. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radi u odnosima s javnošću u javnom sektoru na poslovima komunikacije s medijima i građanima. Osvrte i tekstove o književnosti i kulturi piše za tjednik Express i za mjesečni prilogSvijet kulture“ Jutarnjeg lista.

Od početka 2019. godine voditeljica je programa Poezija u dvorištu (Zagreb), a u 2020. i 2021. godini bila je  članica uredničke redakcije i tima voditelja tribine Književni petak u Knjižnicama grada Zagreba.

Pokrenula je 2015. godine projekt Odvalimo se poezijom s ciljem povećanjem vidljivosti poezije u javnom prostoru. U Bolu na Braču je 2017. godine je uz podršku Centra za kulturu Općine Bol pokrenula pjesnički festival Odvalimo se poezijom, koji je održan do sada pet puta. Vodila je i vodi pjesničke tribine u okviru projekta Odvalimo se poezijom, prije početka pandemije u zagrebačkom klubu Pločnik, u književnom klubu Booksa te u umjetničkom prostoru Živog ateljea u Zagrebu, a od početka pandemije na otvorenim prostorima (Dotrščina, Hrelić…). Isto tako, tematske programe Odvalimo se poezijom kreirala je i za šira događanja/festivale kao što su Festival prvih 2020. godine, te Zagreb Book Fest 2018. godine.

Objavila je knjige poezije: Plovna mjesta (Centar za kreativno pisanje, 2016) i Autobus za Trnavu (MeandarMedia, 2020). Poeziju je objavljivala u književnim časopisima: Stih u mreži 2, pjesnikinje iz regije, 2017/2018, ShuraPublikacije; Fantom slobode, 3/2017, Durieux, Zagreb; Riječi, 3-4/2017, MH Sisak, Sisak; Quorum, časopis za književnost“, 1-2-3/2015, Zagreb, Centar za knjigu; Tema, časopis za knjigu, 4-6/2016, Centar za knjigu, Zagreb, Tema, časopis za knjigu, 5-6/2012, Centar za knjigu, Zagreb; http://www.metafora.hr/poradanje/ (online).

Čitala je i sudjelovala na pjesničkim manifestacijama kao što su Kvirinovi susreti, festival Vrisak i Kalibar, Jutro poezije, Stihovnica, Teatar poezije, s grupom Poezija otpora, na festivalu Croatia Rediviva, na pjesničkoj manifestaciji Goranovo proljeće, na tribinama Poezija u dvorištu i Poezija na živo u Booksi. Članica je grupe pjesnikinja koje djeluju pod neformalnim imenom G—rupa.

Sanja Baković